20-01-2019

2e Dan voor Nico van Schagen

Ere-promotie tot tweede dan voor Nico van Schagen

In Hensbroek en wijde omgeving staat Nico van Schagen bekend als het gezicht en de motor van Judoclub Hensbroek. Dat is niet zo vreemd, want Nico is al meer dan een halve eeuw de voortrekker van onze club. Nico geeft les aan ledenvan wie ook de vaders en moeders en zelfs opa’s en oma’s bij Nico op de mat stonden. Het zullen inmiddels meer dan 1000 judoka’s zijn geweest, aan wie Nico de grondbeginselen van het judo heeft bijgebracht. Hiermee is Nico niet alleen van uitzonderlijke waarde voor onze vereniging, maar ook een man van betekenis voor Hensbroek en omliggende dorpen.

Nico is duidelijk een bijzondere judoka en dat is ook bij de Judo Bond Nederland (JBN) niet onopgemerkt gebleven. Vanwege Nico’s bijzondere bijdragen aan de judosport is ons gezellige Dekker Chrysanten jeugdtoernooi dit jaar halverwege door de JBN even stilgelegd. Nico was in functie als scheidsrechter en het toernooi was in volle gang, toenklokslag half twaalf de wedstrijden tot Nico’s grote verbazingwerden onderbroken. Een driekoppige delegatie van de JBN nam de zaal over en zette Nico uitgebreid in het zonnetje voorzijn jarenlange bijdragen aan de judosport en onze club in het bijzonder.

De meeste ruimte om Nico te roemen werd gegeven aan Eveline Beentjes van de gradencommissie, de commissie die gaat over de toekenning van judobanden. Eveline: “Ik ken Nico al tientallen jaren, dat gaat terug tot de tijd dat we samen bij Ton Huijbers van Randers Budosporten op de judomat stonden. In 1966 is Nico bij Judoclub Hensbroek gekomen, maar daarvoor deed hij elders ook al aan judo. Eenmaal bij de club van zijn eigen dorp werd hij daar al snel de voortrekker en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.” Eveline roemde Nico om zijn jarenlange, onafgebroken en onuitputtelijke inzet voor zijn club, zijn judoka’s en de judosport. Genoemd werden zijn bijdragen als clubsecretaris en het organiseren van toernooien, zijn bijdragen aan de WestFriese Judo Kompetities en het al 35 jaar lang JBN-scheidsrechter zijn. Maar ook het dagelijks draaiend houden van de club was opgevallen. Eveline: “Nico is degene die zorgt dat alles blijft lopen. Nico gaat overal met zijn pupillen mee naartoe als coach, zorgt dat er judopakken zijn voor nieuwe judoka’s, smeert de wielen van de mattenkarren als dat nodig is, zorgt voor nieuwe scoreborden, bestelt en haalt prijzen voor toernooien, verzorgt met zijn vrouw Bets de presentjes en aandacht voor een judoka in de lappenmand etc. etc. etc.” Ook werd nog even teruggehaald dat Nico in zijn jonge jaren zelf ook een zowel gevreesd als bewonderd judoka was. Zo was hij een verdienstelijk lid van het team van Judoclub Hensbroek dat bijna 45 jaar geleden de allereerste versie van de West Friese Judo Kompetitie wist te winnen. Ook in die tijd was Nico al een belangrijke inspirator voor de leden van Judoclub Hensbroek en dat is hij nu nog steeds. Eveline vervolgde: “Dat resulteerde in 9 judoka’s die als lid van Judoclub Hensbroek de zwarte band hebben behaald, twee ALO judoleraren en er zijn zelfs prijswinnaars op Nederlandse Kampioenschappen uit Nico’s pupillen voortgekomen.”Hierbij kwamen de namen van Ageeth Bakker, Sung Koo Tompot en Mike Vlaar nog voorbij. Leuk was dat Mike speciaal voor de gelegenheid was opgetrommeld en bij deze bijzondere gebeurtenis in de dojo aanwezig kon zijn.Uiteindelijk besloot Eveline haar verhaal door Nico voor zijn uitzonderlijke bijdragen een ere-promotie tot tweede dan toe te kennen, de volgende graduatie na het verkrijgen van de zwarte band.

Nadat Nico zijn diploma en nieuwe zwarte band (met twee streepjes!) had ontvangen werd hij van diverse kanten gefeliciteerd. De warmste felicitatie kwam zonder twijfel van zijn vrouw Bets, die ook van niets wist, maar wel aanwezig was; uiteraard aanwezig was, want Bets verzorgt bij toernooien altijd de knusse kantine. Nico was blij verrast met de waardering die hem was toegekend. Nico: “Wat een verrassing en wat een eer. Ik had er echt geen idee van dat dit zou gaan gebeuren. Wat ontzettend leuk!”

Judoclub Hensbroek vindt het fantastisch dat Nico door de JBN op dit bijzondere voetstuk is gezet. Nico kan hier met recht trots op zijn. Deze promotie is zo ontzettend verdiend.Iets wat ook wel bleek uit het luide en aanhoudende applausvan het publiek in de afgeladen dojo. Nico, nogmaals van harte gefeliciteerd!

Namens Judoclub Hensbroek

De voorzitter